Nieuws - Item

DINE

Kokkerellen met kruiden

GEPLAATST: 06-07-2017 | DEEL DIT BERICHT

Kruiden en specerijen geven diepgang en kleur aan je gerechten, en zijn de gangmakers van ieder feestmaal. Chefkok Peter Lute - onder andere bekend van MasterChef Junior - kan het weten; hij wijdde een heel boek aan koken met kruiden. En wij hebben vanavond één van zijn recepten op het menu staan!


Champignons ‘bourguignon’-stijl

Voorgerecht/hoofdgerecht


Dit heb je nodig [4 personen]:
750 g kastanjechampignons
1 dl olijfolie
1 takje tijm
2 teentjes knoflook
5 g paprikapoeder of pimentón (gerookt paprikapoeder)
200 g witte uienringen
3 dl rode wijn
1 dl room
2 gepelde tomaten
100 g bleekselderij
zout en peper


Benodigdheden
gietijzeren pan


Zo maak je het:
Doe de olijfolie in de gietijzeren pan, bak hier de tijm even in aan en haal het takje er weer uit. Snijd de knoflook fijn en bak kort zonder dat hij kleur krijgt. Voeg het paprikapoeder toe en bak de uienringen een paar minuten.
Voeg de hele kastanjechampignons toe en bak deze stevig door. Blus het af met de rode wijn en voeg de room en gepelde tomaten toe. Kook het geheel door tot de saus wat steviger wordt door het verdampen van het vocht.
Snijd de bleekselderij fijn en voeg vlak voor het serveren toe. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer het bourgondisch met de pan op tafel of in een soepkom.


Alternatieven:
Dit is een basisgerecht dat je kunt combineren met rijst, aardappelgerechten of pasta. Serveer met dun gesneden diamanthaas, lamsfilet of knapperig gebakken buikspek. Als vis is een stevige witvis, zoals zeeduivel of kabeljauw, erg lekker. Ook geroosterde gamba’s zijn top.


WINESTEIN WIJNTIP:
Een volle en romige champignonbereiding vraagt om een rijke en smaakvolle rode wijn, niet té kruidig maar wel met karakter… En zo doemen de mooie Toscaanse heuvels zich al voor je op. Proef je het al?


KOOPSUGGESTIE:
Azienda Agricola Tua Rita, Palazzetto Sangiovese 2014, Toscane
€ 15,75 | wijnkooperijdelange.nl
 

Receptuur: Peter Lute
Beeld: Remko Kraaijeveld

 

Meer heerlijke recepten van Peter Lute vind je in:

De kracht van kruiden | Peter Lute | € 29,99 | Carrera Culinair

WINELIFE op