Nieuws - Item

ALGEMEEN

Grootste oogst in Bordeaux in 10 jaar

GEPLAATST: 23-02-2017 | DEEL DIT BERICHT

De oogst van 2016 in Bordeaux is met een opbrengst van meer dan 500 miljoen liter de grootste sinds 2006. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van Gavin Quinney, wijnmaker van Château Bauduc en ‘vintage-verslaggever’ in Bordeaux voor JancisRobinson.com en Liv-ex.


Volgens zijn verslag over de meest recente Bordeaux-jaargang was de productie in 2016 577 miljoen liter, wat gelijk staat aan 770 miljoen flessen. Daarmee leverde de oogst grofweg evenveel op als in 2006 - ondanks dat de wijngaardoppervlakte in de tussenliggende jaren met zo’n 10% is geslonken. De oogst is zelfs bijna net zo groot als in het buitengewoon vruchtbare oogstjaar 2004.

 

De gemiddelde opbrengst per hectare was het afgelopen jaar 52 hectoliter; in 2004 was dit 54 hectoliter per hectare. 85% van de productie is rood, 4% rosé, 10% droge witte en 1% zoete witte wijn.

 

Vooral de merlot-oogst was uitbundig te noemen, met name in Entre Deux Mers, terwijl de cabernet-opbrengst iets lager uitviel. Na een koud begin van het jaar, was er in Bordeaux een lange, hete zomer en herfst. Tussen 23 juni en 13 september is er zelfs maar een tiende aan regen gevallen van wat er normaal gesproken in die periode naar beneden komt. Met name jonge stokken op poreuze bodem hadden het hierdoor lastig, wat mede leidde tot de mindere cabernet-oogst.

 

 

Fotocredits: Château Margaux

Meer algemeen nieuws

WINELIFE op