Nieuws - Item

DINE

Restaurantrecensie: The Factory Kitchen

GEPLAATST: 26-09-2016 | DEEL DIT BERICHT

Natuurlijk kun je onze restaurantrecensent Edwin Raben blij maken met wijnen van de Kiwi's. En door de relaxte sfeer in The Factory Kitchen waant hij zich helemaal in een Nieuw-Zeelandse hangout!


Ontvangst
The Factory Kitchen (open sinds december 2015), van de Nieuw-Zeelandse chef Jayde McDougall, ademt een super relaxte sfeer uit. Een goedlachse, getatoeëerde man met baard, roodzwart geblokt overhemd en bruin lederen klusschort neemt ons mee naar het terras. Het is niet de technische dienst, maar gastheer Richard. Met zijn down-to-earth stijl laat hij zijn gasten achteroverleunen en simpelweg genieten. Een glas Wairau River Pinot Gris 2014 uit Marlborough gaat er om te beginnen wel in.
 

Interieur
De grote bar in het midden valt op met daaraan direct de halfopen keuken. Aan de muur achter de lange bank hangt een enorme verzameling oude gereedschappen. Het interieur combineert ambacht met huiskamergevoel. Stoer en ruw met veel hout, steen, leer en ijzer.

 

De menukaart
'The Factory Menulist' is simpel van opzet met gerechten verwijzend naar de herkomst van Jayde; een klein fabrieksstadje op het Zuidereiland. We zien crusted calamari met mousse van doperwt, Japanse miso en pittige sesam. Onder de hoofdgerechten mooie grote stukken vlees van grasgevoerd Nieuw-Zeelands rund. Supermals lam (met seizoensgroenten en truffeljus) en origineel vegetarisch.

 

De wijnkaart
De wijnkaart is hier ook no-nonsense van opzet en puur Nieuw-Zeelands uiteraard. Een goede lijst met alle bekende namen van wineries, zoals Esk Valley en Villa Maria. De mooie 'unoaked' Chardonnay van Tohu en de Misty Cove Sauvignon Blanc sieren de kaart, maar ook de prachtige Craggy Range Gimblett Gravels Syrah. Helaas mist een goede Pinot van Central (Otago).

 

Meest bijzondere wijn
De rode Te Mata Gamay Noir (Hawkes Bay) wordt hier koel geserveerd: heel fijn. Ook de lijst met bieren is trouwens wel bijzonder te noemen; zelfs de naar Earl Grey geurende Gunnamatta van Yeastie Boys (Wellington) staat koud.

 

Beste wijn-spijscombinatie
We proeven een mooi gerecht van delicaat gerookte eend met watermeloen, sinaasappel, waterkers en frisse crème van geitenkwark. De Gewürztraminer van Huia Vineyards (Marlborough) heeft een prachtig parfum van rozen, lychee en orange marmelade en gaat een spannend samenspel aan met het eten.

 

Zeker bestellen
The Richie McCaw burger, een klassieker. Deze ode aan de rugbyspeler van het All Blacks team is groots en wordt op een zwart broodje geserveerd. Geen bestek, gewoon met de handjes eten! Neem een mooi glas Syrah van Elephant Hill (Hawkes Bay) erbij. Als je nog plaats hebt is de ‘42 below passionfruit, mousse of white chocolate and Oreo Crumb’ werelds. Zeker met een topglas Riesling van Pegasus Bay (Waipara Valley).

 

Opvallend
De sfeer is echt superontspannen. Ga vooral naar het toilet. Dat zit vol humor. Binnenkort komen boutique wines uit eigen import op de kaart!

 

Dit kan beter
De porties zijn gevaarlijk groot! Met kleinere porties kun je meerdere gerechten kiezen. De unieke bieren en mooie wijnen mogen meer in de spotlights.

 

THE FACTORY KITCHEN
Zuidsingel 66
3811 HD Amersfoort
thefactorykitchen.nl


Totaalcijfer: 7

 

Edwin Raben (46), meermaals bekroond als 's lands beste sommelier, is na zijn werk bij Landgoed Wolfslaar, La Rive, De Zwethheul en De Echoput, nu online sommelier (edwines.com)

 

Meer dine nieuws

WINELIFE op