Nieuws - Item

DINE

De fik erin!

GEPLAATST: 23-09-2016 | DEEL DIT BERICHT

Dat ze in nieuwe wijnlanden overzee een aardig potje grillen, roken en roosteren is bekend. Maar ook in Europese regio's als Rioja, Spaans Baskenland, Toscane en Piemonte wordt koken op open vuur al generaties lang met de paplepel ingegoten. Zomers én 's winters! Ben Tish, chef-kok van grillrestaurant Ember Yard in Londen, leerde tijdens zijn mediterrane reizen de kunst van het échte grillen. In WINELIFE #44 deelt hij een aantal van zijn fijne recepten. De marinades en sauzen die je daarbij nodig hebt, delen we hier met je!


[1] Pekelmarinade voor rood vlees – eend, lam, rund, wild
Nodig voor het recept 'Gemarineerde en gegrilde runderbavette met gerookte lente-ui'.


Dit heb je nodig [voor ca. 1 liter]:
100 g grof zeezout
50 g ruwe rietsuiker
1 el honing
2 laurierblaadjes
8 zwarte peperkorrels
4 kruidnagels

 

Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten met 1 liter water in een middelgrote pan (niet van aluminium). Breng langzaam en al roerend aan de kook om het zout en de suiker op te lossen. Neem de pan van het vuur en laat de pekelmarinade voor gebruik afkoelen.

 

[2] Knapperige salsa cruda van sjalot en knoflook

Nodig voor het recept 'Gemarineerde en gegrilde runderbavette met gerookte lente-ui'.

Deze eenvoudige salsa past fantastisch bij gegrild vlees en gegrilde vis en voegt er textuur, frisheid en een smaakkick aan toe.

 

Dit heb je nodig [voor 50-60 g]:
1 grote banaansjalot, fijngehakt
1 rode chilipeper, zonder zaad en fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el fijngehakte bladpeterselie
2 el olijfolie
sap van ½ citroen
zeezout en zwarte peper


Zo maak je het:
Meng alle ingrediënten behalve het citroensap. Breng de salsa op smaak en voeg op het laatst het citroensap toe.

 

[3] Pekelmarinade voor wit vlees – kip en varken
Nodig voor het recept 'Langzaam geroosterde kippenpoten met polenta, gorgonzola en oregano'.
 

Dit heb je nodig [voor ca. 1 liter]:
100 g grof zeezout
50 g fijne tafelsuiker
schil van 1 citroen, in lange, dunne repen
2 laurierblaadjes
1 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad

 

Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten met 1 liter water in een middelgrote pan (niet van aluminium). Breng langzaam en al roerend aan de kook om het zout en de suiker op te lossen. Neem de pan van het vuur en laat de pekelmarinade voor gebruik afkoelen.

 

Meer heerlijke recepten, marinades en sauzen voor de barbecue vind je in:

Grill Rook BBQ | Ben Tish | € 25 | Veltman Uitgevers

Meer dine nieuws

WINELIFE op