Nieuws - Item

DINE

Zomerrecept met frisse muntblaadjes

GEPLAATST: 10-06-2016 | DEEL DIT BERICHT

Zonnig zomerweer smeekt om gerechten met munt. Maar wat drink je hier eigenlijk bij? Wij helpen je op weg! Serveer bij dit frisse kruid bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon, een Australische Shiraz of een Merlot. Of ga voor iets verrassends, zoals een wijn gemaakt in een appassimento-stijl. En laten wij daar nou net een heerlijk recept bij weten!


Bietjes, geitenkaas, erwtenpuree & cacao nibs

In dit recept contrasteert de bittere smaak en krokante textuur van de cacao nibs heel goed met de zoete bietjes. Als je het als een soort carpaccio serveert ziet het er fantastisch uit!

 

Dit heb je nodig [4 personen]:
600 g verse rode bieten,geschild
400 ml bisschopswijn of zoete rode wijn,met 1 el gemengde kerstspecerijen, zoals steranijs, kardemom en kaneel
1 tl zout
½ rode ui,in kleine blokjes
1 el raapzaadolie
2 tl ciderazijn
2 tl fijne tafelsuiker
125 g erwten,vers of ontdooid
150 g geitenkaas
1 el gestampte cacao nibs
Verse muntblaadjes, voor erbij
2 el amandel- of hazelnootolie

 

Zo maak je het:
Zet de bietjes met de wijn, 600 ml water en het zout ongeveer 50 minuten in een grote pan op laag vuur. Ze zijn klaar als je mes er gemakkelijk doorheen gaat; als ze nog niet zacht genoeg zijn moet je ze nog iets langer laten koken. Giet ze af en laat ze afkoelen.
Bak de uitjes intussen ongeveer 4 minuten op laag vuur in de raapzaadolie, of tot ze glazig zijn – laat ze niet verkleuren. Draai het vuur wat hoger, roer er de azijn, suiker en erwten door en laat ze 1 minuut koken. Zet de pan van het vuur, prak de boel met een vork door elkaar en laat de puree in de koelkast afkoelen.
Snijd de bietjes met een mandoline, dunschiller of scherp mes in flinterdunne plakjes en leg ze op de borden. Schep er de erwtenpuree op en kruimel er de geitenkaas over. Garneer met de gestampte cacao nibs en kruiden, sprenkel er de amandel- of hazelnootolie over en ga aan tafel.
 

Wijntip:
Baronie Coraldo Passimiento
Trakteer jezelf op deze wijn gemaakt in appassimento-stijl. Amarone voor de big spender, maar gelukkig hoeft lekker niet duur te zijn.
Verkrijgbaar via wijnproevers.nl voor €9,25

 

Smaakt naar meer? Dit en meer lekkere recepten vind je in het boek: De nieuwe Nordic Cuisine.

 

Beeld en tekst recept: Simon Bajada

 

Meer dine nieuws

WINELIFE op