Nieuws - Item

WINE

Croatian grapes are hot

GEPLAATST: 18-05-2016 | DEEL DIT BERICHT

Kroatië, wordt daar wijn gemaakt? Jazeker, het is zelfs één van de oudste wijngebieden ter wereld. De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Het land heeft door de eeuwen heen een roerige wijnbouwgeschiedenis gekend. Maar door de toewijding van de huidige generatie wijnmakers zijn Kroatische wijnen weer enorm in opkomst!


Kleine, onafhankelijke producenten maken er wijnen van veelal traditionele autochtone druiven die zich door de eeuwen heen hebben gehandhaafd in Kroatië en zich perfect hebben aangepast aan de lokale wijnheuvels.

 

Het merendeel (67%) van de wijnproductie in Kroatië is wit en in de meeste gevallen geproduceerd in de binnenlanden. 32% is rood en vooral geproduceerd langs de kust. Slechts een klein percentage is rosé, sparkling en dessertwijn.
 

Waar die wijnen uiteindelijk terechtkomen? In New York zetten sterrenrestaurants wijnen op de kaart uit Istrië, Slavonië en Dalmatië. Japanners en Koreanen zijn er gek op en ook West-Europa begint de kwaliteit van de karakterwijnen uit Kroatië te erkennen. En ja, ook in Nederland zijn wijnen van Kroatische bodem te verkrijgen! Neem eens een kijkje op Croatiangrapes.com om te zien wat de Kroaten zoal in hun mars hebben op wijngebied.

 

Meer wine nieuws

WINELIFE op